Prodejna PO - PÁ 10:00 - 20:00 / Degustační bar PO - PÁ 10:00 - 20:00, nebo dle domluvy

Blog

Pozvánka na Ardbeg Day 2023!

Pozvánka na Ardbeg Day 2023 v Angels' Share!

Letošní Ardbeg Day zasvěcený whiskám Arbeg se ponese v duchu komiksových hrdinů a novinek a vypukne 3.6 v 14:00.

Stáčení pro tento rok se jmenuje ARDBEG HEAVY VAPOURS, jeho příběh píšou sudy po bourbonu a opravdu přísná výroba, při které nebyl využit čistič – deflagmátor, díky které je označován jako chuťově nejplnější Arbeg vůbec. Najdete v něm výrazný profil zemitosti, aromatické tóny hořké čokolády, anýzu, skořice a přetrvávající tóny máty peprné.

Tato speciální edice se pyšní 50.2% alkoholu a celkově dosahuje hodnocení okolo 86/100.

Celou degustací Vás provede odborník přes whisky, ostřílený matador – Lukáš Drábek.

A co Vás ještě čeká?

Dále z portfolia Arbeg budete mít možnost ochutnat:

  • Ardbeg Smoketrails
  • Ardbeg Perpetuum
  • Ardbech Scorch
  • Ardbeg Ardcore

 

Jako dárek každý účastník obdrží tričko Ardbeg a skleničku s pokličkou. Součástí degustace je raut, který je tematicky pořádán novým barem Whiskáč, kde po ukončení akce bude probíhat afterparty.

Cena vstupného je: 1.490,- CZK, která se bude platit před zahájením akce.

REZERVACE jsou nutné, kvůli velmi omezenému počtu účastníků – pro rezervaci nám napište přes naše stránky na Facebooku nebo na e-mail: angels.share@centrum.cz

Těšíme se na vás!

Dictador - nové kolumbijské zážitky!

Na Angels' Share právě přijely absolutní novinky, limitované edice Dictador.

A dokonce hned tři řady!

Mezi novinkami najdete Párrafo I., Rima I. a 2 Masters. A na co se můžete těšit?

DSC_3168

Nejvýraznější flotilou nové řady jsou nové kousky 2 Masters, kde ve spolupráci s Master blenderem Hernanem Parrou najdeme jména jako: Callum Fraser (Glenfarclas - Whisky), Cyril Laudet (Laballe - Armagnac), Mickaël Bouilly (Hardy - Cognac), Kovács Adorján Zoltán (Royal Tokaji - tokaji), Drew Mayville (Barton - Bourbon), Hervé Jestin (Leclerc Briant - champagne), Thibault Despagne (Despagne - červené víno) a Jérome Cosson (Chateau d'Arche - bílé víno).

Po 40 letech zdokonalování receptur se Hernan nebál sáhnout po odbornosti a zkušenostech jiných mistrů a svěřil jim svůj rum do jejich sklepů, to znamená, že každý batch je naprosto jedinečný a naprosto odlišný od ostatních. Ať už se bude lišit místem původu, dobou zrání, sudem ve kterém byl rum uložen, úrovní pod zemí a nebo i procesem stáčení. Opravdu se jedná o skvostné kousky limitovaných edic.

Druhou řadou je Párrafo, kde si Hernan sám vytipoval sudy, finish mají po portském, bourbonu, sherry a bílém víně. Zrály v délce mezi 10 - 19 lety a bylo jich vyrobeno pro každou jednotlivou nuanci pod 300 ks.

DSC_3143

A třetí a neposlední řadou je Rima. Rima ve španělštině znamená „Rým"" a stejně jako v básni lze nalézt dokonalou symbiózu slov. V lahvích Dictador Rima, najdete dokonalou synergii chutí a jedinečný zážitek z degustace. Dozrávali v kombinaci sudů z amerického dubu a poté v sudech po sherry a portském. Jedná se o limitované edice o 300 kusech ve stáří až do 25 let.

DSC_3159

Kdo se nebojí prozkoumat kolumbijský sen, nechť neváhá navštívit chrám Angels' Share v srdci Brna!

Jak se pije absinth?

Popíjení absintu je pro milovníky téhle vysokoprocentní alkoholické lahůdky především rituál. Ano, najdou se tací odvážlivci, kteří riskují popáleniny jeho zapalováním, ale typicky hořkou chuť absintu si nejlépe užijete hezky pomalu a zastudena. Pojďme se na tuhle milovanou i zatracovanou záležitost podívat trochu zblízka.

Jen málokterý nápoj má za sebou tak bouřlivou historii, jako absint. Tedy, správně po francouzsku absinthe, podle starého latinského názvu pro pelyněk – absinthium, který mu dodává charakteristickou hořkost. V historii se absintu říkalo zelená múza či zelená víla, ale také zelené zapomnění nebo zelená muka. Dvojí pohled na legendární nápoj to vystihuje dokonale.

Absint, jak ho známe dnes, se zrodil ve francouzsky hovořící části Švýcarska koncem 18. století, ale svou velkou éru zažil na přelomu století 19. a 20., kdy pelyňku propadli francouzští básníci Baudelaire, Rimbaud i Verlaine, britští spisovatelé Byron, Poe i Wilde a malíř Vincent van Gogh si údajně pod jeho vlivem uřízl ucho.

O nebezpečnosti absintu se vedly dlouhé debaty. Francouzský psychiatr Valentin Magnan v 19. století podával zvířatům výtažek z pelyňku a na základě pokusů pak usuzoval na nebezpečnost absintu. Pravdou je, že pelyněk, a tedy i absint obsahují neurotoxickou látku thujon, která stimuluje nervovou soustavu a při nadměrném užití se otrava projevuje silnými křečemi. Jenže absint neobsahuje pouze pelyněk, ale také řadu dalších bylin, jako je třeba anýz, fenykl, yzop nebo meduňka.

Další a další skandály a zločiny spojované s požitím absintu přilévaly olej do ohně, až od roku 1908 postupně došlo k zákazu v Belgii, Brazílii, Francii, Holandsku, Švýcarsku i Spojených státech. V Americe zákaz trval dokonce až do roku 2007.

Dnes už víme, že obsah thujonu v běžně prodávaném absintu ale ani zdaleka nebyl takový, aby po jeho požití hrozilo nebezpečí. Mnohem nebezpečnější je vysoký obsah alkoholu, kvůli kterému se doporučuje pít absint pouze ředěný. A jak? Na to se názory ve světě liší. Představíme si ty nejčastější metody.

Jak správně pít absint

Francouzská metoda

Tradičně se absint pije ředěný s pomocí perforované absintové lžičky, která se spolu s kostkou cukru položí na speciální absintovou sklenku. Přes cukr pomalu prokapává ledově vychlazená voda až do koncentrace 1:3-5 podle chuťových preferencí. Voda nejen ředí absint, ale také sráží složky, které jsou hůře rozpustné ve vodě.

Výslednému mléčnému zakalení se říká louche, což ve francouzštině znamená neprůhledný nebo nejasný. Kromě krásného vizuálního efektu se tak zvýrazní bylinné aroma, které není v čistém absintu tak patrné. Působivost francouzského rituálu lze ještě posílit využitím absintové fontány, tedy speciální skleněné karafy s kohoutky, ze které necháte ledovou vodu kapat.

Absinth a hra s ohněm

Jak už jsme si řekli v úvodu článku, popíjení absintu se dnes často spojuje s ohněm. Tato metoda není původní a absintoví odborníci ji nedoporučují, protože zkresluje chuť absintu a navíc je kvůli vysokému obsahu alkoholu poměrně nebezpečná. Pokud ji ale přesto chcete vyzkoušet, tady ji máte:

Jednou z možností je využít absintovou lžičku. Kostku cukru předem necháte nasáknout absintem a zapálíte. Teď můžete počkat, až karamel zvolna prokape lžičkou, pak ho rozmíchat, přidat vodu a pít, nebo hořící kostku vhodíte do absintu, čímž se vznítí i obsah sklenky. Plamen lze uhasit přilitím panáka vody, nebo jednoduše počkat, až tekutina uhasne sama. Opět promíchejte, případně dořeďte ledovou vodou a pijte. Efekt můžete napodobit i zkaramelizováním krupicového cukru na běžné kávové lžičce a jeho vmícháním do absintu.

Taktéž existují míchané drinky z absinthu, ale ty si pro váš necháme na příště.

Loch Lomond v roce 2022

Nezávislá, mnoha cenami ověnčená destilerka, Loch Lomond Whiskies, odhalila velkolepý nový design svého obalu jako součást další významné investice do této značky. Osvěžení designu představuje další kapitolu palírny whisky, jejíž kořeny sahají až do roku 1814 a od té doby se rozrostla a stala se jednou z nejrozmanitějších a nejschopnějších palíren ve Skotsku. Aktuálně tento design mají pro 12 kusů nových lahví, v čemž najdeme též limitovanou edici „The Open“.

Lahve i krabičky dostaly bohatější prvky, hlubší barevné tóny a výraznější písmo, které tyto lahve vyzdvihuje na regálech všech barů. Byl také představen nový moderní design láhve, který zahrnuje detailní embosování, což zanechává dojem i na pohmat a dokonale tuto řadu odlišuje od ostatních značek whisky.

Kromě nových vizuálních návrhů se Loch Lomond vrhla do aktualizace a zveřejnění informací ohledně historie, oblasti původu a dědictví z oblasti jezera Loch Lomond a lesních parků v okolí. V chutích tak vyzdvihli svůj charakteristický styl ovoce, medu a lehkého nakouření.

Jako jedna ze čtyř palíren ve Skotsku, která má dokonce vlastní bednářství na sudy, využívá kombinaci labutího krku a straight-neck-stills, což jim umožňuje výrobu whisky, která se nepodobá žádné jiné v zemi. Destilační přístroje s rovným hrdlem, které jsou zcela jedinečné pro Loch Lomond Distillery, dávají Master Blenderu Michaelu Henrymu větší kontrolu nad procesem destilace, umožňují mu pečlivě vytvářet chuťové profily a poskytují tak celkové portfolio výjimečných jednosladových whisky s vlastním „signature“ stylem.

Jak správně vychutnávat rum?

Rum je v dnešní době jeden z nejpopulárnějších nápojů. Vyrábí se z cukrové třtiny (šťáva nebo melasa) procesem fermentace a destilace, kdy dosahuje 37,5 % až 81 % alkoholu. Najdeme několik základních druhů, mezi které spadá světlý (blanco), který se využívá na přípravu míchaných koktejlů, zlatý a tmavý, který zraje v dubových sudech a popíjí se čistý s ledem nebo ho lze využít i na vaření.

O rumu se toho dozvídáme mnoho i z dějin. Nejčastěji ho nalezneme ve spojitosti s námořními posádkami a piráty. Pro ně byl rum mnohdy jediné, co zbývalo na pití při plavbách, protože rum se oproti vínu nebo vodě téměř nekazil, a dokonce v době své největší obliby fungoval jako platidlo. První zmínky však nalezneme ještě dříve v oblasti Číny, Indie a Blízkého východu, kdy byl označován jako Brum.

V dnešní době najdeme jeho výrobu téměř po celém světě, i když nejčastěji bude pocházet z rovníkových oblastí, které poskytují ideální podmínky pro pěstování třtiny.

Jak ho tedy pít?

Na toto téma existují různé názory, ale pokud si chceme vychutnat chuťovou paletu rumu, optimálně ho podáváme v pokojové teplotě, ale samozřejmě pokojová teplota bude rozdílná tady a na Barbadosu. A jestli hrají sklenice roli? Ano taktéž! Nejčastěji při ochutnávkách využíváme rock glass, spíše známý jako whiskovka nebo koňakové skleničky na stopce.

A jak je to s ledem? Pokud tuto variantu preferujete, svět se nezboří, obzvláště pro nováčky ve světě rumu to může být přijatelnější varianta, kdy alespoň trochu rozloží obsah alkoholu.

Samostatnou kapitolou by byly prémiové rumy, které zrají mnohdy i desítky let v dubových sudech, mnohdy po jiném druhu alkoholu, který opět rozšiřuje chuťovou paletu daného rumu, tak mnohdy najdeme rumy v sudech po calvadosu, bourbonu a dalších. Tyto rumy se pijí vždy čisté a nedávají se do míchaných drinků.

A co míchání drinků?

Rum je velmi dobrá přísada do nápojů. V barech se do koktejlů nejčastěji používá sladký, bílý rum, případně zlatý rum. Dokonce existují celá portfolia ochucených rumů, jako je Isautier nebo Dead Man Fingers, které svými příchutěmi vytváří ještě větší rozsah zážitků.

Chcete-li vytvořit klasický nápoj s rumem, vezměte vysokou sklenici a přidejte kostky ledu. K tomu zalijeme asi 50 ml rumu, přidáme trochu citronové nebo limetkové šťávy, a nakonec zalijeme tropickou šťávou vlastního výběru. Ostrované ho třeba nejčastěji míchají se zázvorovými toniky a šťávami. Jak víte, rum je tropický nápoj, takže si ho můžete míchat v různých kombinacích.

 

Teď už víte, jak se rum správně pije. Nejdůležitější však je, aby chutnal vám a vaší společnosti. Na zdraví!

 Jak správně vychutnávat rum?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.